Skip to main content

Igår, 11 oktober 2022, kom nyheten ut att Google byter namn på sitt populära datavisualiseringsverktyg Google Data Studio till Looker Studio. Men var ett namnbyte allt som hände eller kommer detta förändra sättet vi arbetar med data helt? Det ska jag försöka redogöra för här!

Vad är det som har hänt?

Förutom att byta namn på Data Studio till Looker Studio kommer Google numera samla ihop alla sina business intelligence verktyg under ett namn vilket är just Looker. Om du hör namnet Looker refererar det från och med igår till alla existerande Google Cloud data analytics program. Viktigt att notera här är att det alltså bara gäller för de molnbaserade produkterna Google äger inom data analys. Google Analytics och Tag Manager påverkas således inte.

Webinar: Så bygger du insiktsfulla dashboards

Det är lätt att skapa en dashboard med massor av data. Det är svårare att skapa en dashboard med rätt data som gör dashboarden till ett värdefullt verktyg med tydliga actions. Så undvik analys paralys och kolla in vårt webinar om hur du bygger insiktsfulla dashboards!

Hur påverkar detta Data Studio, eller förlåt menar Looker Studio?

Förutom namnbytet planerar Google att införa fler funktioner i Looker Studio med bland annat nya möjligheter att kombinera datakällor vilket kan möjliggöra företag att se mer data i deras dashboards och få ut mer information om företagets dagliga arbete.

Looker Studio Pro

Men den kanske största förändringen och nyheten i Looker Studio jämfört med gamla Data Studio är att Looker Studio kommer erbjudas i olika paketeringar. Gratisversionen kommer finnas kvar och vara väldigt lik det Data Studio vi är vana vid. Men utöver det kommer det tillkomma betalversioner av Looker Studio som kommer kallas Looker Studio Pro. Looker Studio Pro kommer innehålla fler hanteringsfunktioner, samarbetsverktyg och service-level överenskommelser. Exakt vad allt detta innebär kommer vi få reda på i framtiden när Looker Studio Pro lanseras. Looker Studio Pro är specifikt framtaget för stora företag och organisationer med många anställda vilket talar för att gratisversionen kommer fungera alldeles utmärkt fortsatt för mindre företag.

Google Studio blir Looker Studio

Mina tankar om Looker Studio

Spännande är det första ordet som dyker upp i mitt huvud. Data Studio hade mycket potential och fungerade bra i stor utsträckning men där fanns även en hel del förbättringspotential. Min förhoppning är att denna nysatsning ska fixa många av de buggar som fanns i systemet och att Looker Studio ska nå nya höjder för datavisualisering!

Lenny Silwer Wright

DIGITAL ANALYTICS

Lenny är utbildad onlinemarknadsförare på Medieinstitutet i Stockholm och är specialiserad digital analytiker. Han har även en kandidatexamen i Sport Managament.