Skip to main content

Instagrams annonsverktyg Meta ads manager är ett brett verktyg med många möjligheter. Visste du att du inte bara kan annonsera i Instagrams flöde? Utan även på Facebook, Messenger, Whatsapp eller i olika spelapplikationer (Audience Network). Du kan med hjälp av annonsverktyget driva olika typer av konverteringar, nedladdningar, klick, räckvidd, visningar, samtal, köp. Ja, listan kan bli lång..!

Men hur skapar man annonser på Instagram ads? Hur sätter man upp kampanjer? Hur är de uppbyggda? Vad behöver man veta? Vi går igenom och delar med oss av grunderna i Instagram ads för att du ska komma igång med att annonsera på Instagram.

Grunderna för att annonsera på Instagram

Instagram ägs av Meta, vilket är samma förvaltningsbolag som Facebook ägs av. Detta ger oss möjligheten att annonsera genom samma verktyg, Meta ads manager. För att annonsera på Instagram krävs det att du har en Facebooksida och en Instagram-profil, har du inte dessa är det dags att sätta upp det nu.

Spårning är grunden för att skapa goda förutsättningar i dina Instagram ads. Detta gör du genom att använda UTM-taggning på samtliga länkar och implementera meta-pixel på alla webbsidor du vill annonsera mot. Därefter kan du följa upp och ta med dig insikterna till kommande kampanjer genom analysverktyg som GA4 eller motsvarande, men mer om detta senare.

Kampanjstruktur i Meta ads manager

En Instagram-annons byggs upp i tre nivåer:

  • Kampanj
  • Ad set
  • Annons

I kampanj-nivå definierar du målsättningar för kampanjen och ställer in kampanjens mål. I ad set-nivå ställer du in plats för konvertering (app, webbsida, messenger), budget, start- och slutdatum, målgrupp och vilka olika placeringar dina annonser kommer ha (flöde, stories, reels). I annons-nivå ställer du in annonsens innehåll, hur den ska se ut, du väljer Instagram ads format (bild, video, karusell, samling) samt att du väljer vart annonsen ska leda (länk).

Hur sätter man upp Instagram-kampanjen?

Kom igång med Instagram ads genom följande steg:

  • + Skapa en ny kampanj
  • Välj ett kampanjmål
  • Konverteringsplats
  • Budget och schema
  • Målgrupp
  • Placeringar
  • Format och annonsinnehåll
  • Destination och publicering
  • Mätning och optimering

En steg för steg-guide i Meta ads manager

Nu vet du om vilka grunder som krävs och vilka olika steg som krävs för att annonsera på Instagram. Nu hoppar vi in i verktyget.

1.  + Skapa en ny kampanj

Steg ett är att gå in i verktyget och skapa din kampanj genom ställa dig i fliken “Kampanjer” och klicka på den gröna knappen “+ Skapa”.

Facebook annonsering exempel

2. Välj ett kampanjmål

När du ska annonsera på Instagram har du sex olika annonsmålsättningar att välja mellan, här väljer du det som passar bäst utifrån din målsättning. Metas maskininlärning och Ai kommer utifrån insamlat resultat hjälpa dig att optimera annonsernas synlighet. Men även hjälpa till att anpassa dina möjligheter och alternativ för att bygga din kampanj.

Annonsera på Facebook kampanjmål

Medvetenhet
Detta kampanjmål passar bra till, videovisningar, medvetenhet om butiksplats, räckvidd och varumärkesmedvetenhet. Medvetenhet hjälper potentiella leads att göra sig välkänd med ditt varumärke/företag genom att nå de personer som mest troligt kommer ihåg din annons.

Trafik
Målet trafik passar bra till visningar av landningssida, Messenger, Whatsapp, länkklick och samtal. Det här målet bör du använda om du vill öka trafiken till din webbsida eller app.

Interaktion
Vill du nå personer som mest troligt skickar ett meddelande eller tittar klart på videos då ska du välja denna målsättning. Instagram ser nämligen till så du når de personer som mest troligt interagerar med ditt företag. Målet passar bra för olika typer av inläggsinteraktioner som gilla-markeringar och kommentarer, videovisning, konvertering, inledning av konversationer genom Messenger, Whatsapp och Instagram direktmeddelande.

Leads
Vill du samla in leads till ditt företag eller varumärke är det just denna du ska välja. Hitta de som högst sannolikt fyller i formulär och delar med sig av sina kontaktuppgifter via formulär eller chatt. Kampanjmålet leads passar bra till snabbformulär, messenger, samtal och konverteringar.

App-kampanj
Kampanjmålet passar bra till appinstallationer och apphändelser. Vill ni att målgruppen ska ladda ner appar eller få personer att göra köp inuti appar? Då är detta rätt målsättning. Fungerar bra till apphändelser och appinstallationer.

Försäljning
Är ditt mål att driva försäljning är detta rätt målsättning för dig. Fungerar bra till samtal, Messenger, Instagram direktmeddelande och Whatsapp, konverteringar och katalogförsäljning. Instagram hjälper dig att då de personer som mest troligt kommer att köpa din tjänst eller produkt.

Tänk på att: Val och inställningar kan skilja sig beroende på vilken målsättning du väljer från början. Kommande bildexempel är tagna utifrån målsättningen trafik.

3. Konverteringsplats

Beroende på vilken kampanjmålsättning du valt har du ett block med konvertering där du väljer vart du vill leda klicken, kan vara till en webbsida, app, meddelandeappar så som Messenger, Whatsapp eller Instagram, men även genom samtal. 

Beroende på din kampanjmålsättning väljer du även konverteringshändelse eller interaktionshändelse i detta block, exempelvis lägg i kundvagn, prenumerera, boka, videovisningar, evenemangssvar etc. Med målsättningen “App” har du istället för blocket konvertering ett block om app, här ställer du in vilken appbutik du vill använda samt webbadressen till appbutiken.

Annonsera på Facebook trafik mål

4. Budget och schema

Nu är det dags att ställa in din budget samt start- och slutdatum för din kampanj.

Budgeten kan du ställa in i två olika nivåer, kampanj-nivå och här i ad set-nivå. Antingen bestämmer du att ha högre kontroll över hur din budget spenderas och då ställer du in din budget här i ad set-nivå. Vill du istället att Instagram ska fördela din budget mellan olika ad sets beroende på hur de presterar kan du gå tillbaka till kampanjnivå och slå på Advantage-kampanjbudget.

Annonsera på Facebook budget

5. Målgrupp

I detta block väljer du vem som ska se dina annonser, detta väljer du genom att skapa nya utifrån geografisk plats, ålder, kön, beteenden, intressen samt språk. Du kan också använda tidigare sparade målgrupper så fylls allt i automatiskt.

Ett tips är att göra en målgruppsanalys innan du sätter upp din kampanj, detta ger dig en bättre förståelse i vilka du vill nå och gör det lättare att sätta upp din Instagram ads. Har du tidigare data tillgänglig rekommenderar vi att du tittar på dessa, det ger dig bra insikter i vad som gått bra och mindre bra och ger dig en bra utgångspunkt när du skapar målgrupper.

Förutom att skapa nya målgrupper kan du även använda dig av lookalike-målgrupper och retargeting-målgrupper, detta gör du genom att klicka på knappen “Skapa ny” och väljer lookalike-målgrupp för lookalike eller anpassad målgrupp för retargeting. För att använda dessa krävs det att du har en meta-pixel implementerad.

Annonsera på Facebook målgrupp

6. Placeringar

Nu är det dags att välja placering för innehållen, detta gör du med advantage + placeringar eller manuella placeringar. Med advantage + placeringar fördelar Instagrams leveranssystem budgeten för dina ad sets på de placeringar som mest sannolikt får bäst resultat. Med manuella placeringar väljer du själv vart dina annonser ska visas. Vill du till exempel endast annonsera i Instagrams flöde och storys gör du dessa val här.

Instagram-flöde
Bild, video och  karusell är exempel på format att använda i dina flöde-annonser. 

Med karuseller kan du skapa spännande berättelser eller steg-för-steg guider. Video ger dig möjligheten att fånga användaren med hjälp av rörligt material, men glöm inte att texta innehållet eftersom video oftast spelas upp utan ljud. Med bild kan du skapa enkla annonser men som ändå  fångar uppmärksamhet. 

Instagram-story
Med stories kan du skapa annonser som inte känns som annonser. Med rätt bilförhållanden ser dina Instagram annonser ut som resterande stories och gör det därmed lättare för användare att ta till sig av ditt innehåll. Använd fler bilder efter varandra och skapa en berättelse, på så sätt undviker du att användarna klickar förbi och missar ditt innehåll.

Instagram-reels
Med reels kan företag nå ut till större målgrupper och nå personer som inte följer dig. Reels är en placering som personer besöker för underhållningen, ta därför vara på det och skapa annonser som underhåller och passar in i resterande innehåll (men som ändå är unika och sticker ut).

Testa dig fram och se vilka placeringar som fungerar bäst för just din målgrupp. 

Annoncera på Facebook placeringar

7. Format och annonsinnehåll

Dags att lägga in hur din annons ska se ut. 

I blocket annonskonfiguration väljer du hur du vill utforma annonsen, det vill säga vilket Instagram ads format du ska använda. Format innebär bild, video, karusell etc, men det kan se lite olika ut beroende på din valda målsättning. Läs om fördelarna med de olika ads formaten.

För att skapa en lyckad annons på Instagram krävs det några viktiga delar: texter, CTA, men främst ett bra kreativ. 

Primär text, rubrik, beskrivning
Den primära texten visas i de flesta placeringar och är därför viktig att ha med. Rubrik och beskrivning visas i färre placeringar, ha därför vanan att fylla i samtliga och kika i förhandsgranskningen till höger för att se hur annonsen kommer se ut i olika placeringar. Instagram rekommenderar 125 tecken för primär text, 40 tecken för rubrik och 25 tecken för beskrivningen, detta för att inte riskera att texterna kapas av. Men testa gärna olika längder på för att hitta det som passar bäst till din målgrupp.

Tänk på att vara tydlig i dina texter och förmedla det det du vill att personer ska göra när de ser dina Instagram annonser.

CTA
Välj en CTA i listan som motsvarar den åtgärd du önskar, se till att använda specifika Call-to-actions som ladda ner, beställ offert och hämta erbjudande.

Kreativ
Kreativet är otroligt viktigt när det kommer till annonsens utseende. Vi människor scrollar och skummar igenom mycket innehåll på sociala medier och har väldigt lågt attention-span, det är därför viktigt att sticka ut och fånga personens intresse med ögonfallande annonsmaterial.

Några saker att tänka på i dina kreativ:

  • Följ er grafiska profil, detta för att skapa igenkänning för varumärket.
  • Ha alltid med logga. I video bör logga synas tydligt inom 3 sekunder.
  • Använd utstickande färger.
  • Videoannonser behöver fungera utan ljud eller textas, detta eftersom de spelas upp automatiskt utan ljud.
  • Använd rätt bildförhållande och bildstorlek för varje enskild placering. Läs om Instagrams bildstorlekar.

Pro tip: Glöm inte bort att förhandsgranska annonsen så du ser hur den ser ut för mottagaren.

8. Destination och publicering

Destination med hjälp av UTM-taggning.

Nu är det äntligen dags att publicera din annons, men innan vi kan göra detta ska vi lägga till en destination för annonsen, destinationen är dit du vill leda personen som klickar på annonsen. Det kan vara webbplatslänk, app, evenemang, direktupplevelse eller ingen destination alls beroende på tidigare vald målsättning. När du lägger till din destination rekommenderar vi att du använder dig av UTM-taggning. UTM står för Urchin Tracking Module, det är en förlängning av url:en och ger dig större möjligheter att följa upp på dina Instagram ads.

Kontrollera
Nu bör du kontrollera hela din annons. Stämmer budgeten? Är kampanjen schemalagd på rätt datum? Är rätt målgrupp är vald? Ser annonsinnehållet rätt ut? Ja du förstår poängen, dubbelkolla alltid din kampanj.

Publicering
Nu är det bara att klicka på publicera-knappen. Efter att du har klickat på publicera skickas kampanjen på granskning. Granskningen tar vanligtvis tar upp till 24h, men kan även ta längre tid än så, det beror helt på din kampanjuppsättning. När Instagramkampanjen sedan är godkänd är den redo att starta. Har du valt att starta kampanjen direkt så går den igång så fort granskningen är slutförd, men har du valt ett startdatum längre fram går den igång först då.

9. Mätning och optimering

Som tidigare nämnt är det viktigt att sätta upp ordentlig spårning för att kunna mäta hur kampanjerna går, för att sedan optimera under tidens gång samt att ta med insikter till framtida kampanjer. Vi rekommenderar att du använder dig av analysverktyg, förslagsvis GA4 (Google Analytics 4). Eftersom Facebook och Instagram båda går under samma verktyg och du sätter upp kampanjer i samma verktyg, på samma sätt kan du läsa det här blogginlägget om hur du mäter dina resultat med GA4

Bortsett från GA4 krävs det att du sätter upp din Meta-pixel, detta för att överhuvudtaget kunna se vad som sker efter att någon klickar på annonserna. Och till sist UTM-taggningen för samtliga länkar som nämndes tidigare.

Nu börjar det svåra, att se över din Instagramkampanj. När du optimerar och mäter dina kampanjer rekommenderar vi att du utgår från den insamlade datan och resultat som kampanjerna genererar. Våga testa och jämför dina resultat när du skapar nya kampanjer i framtiden.  

Vill du bredda din annonsering eller testa andra kanaler? Läs mer om annonsering på:

Lär dig mer om Instagram ads och digital marknadsföring!

Nu har du grunderna för att lyckas med dina Instagram Ads. Vill du lära dig mer om digital marknadsföring? Spana gärna in våra tidigare blogginlägg och webinars. Tveka inte att höra av dig till någon av oss på Maia vid eventuella frågor eller funderingar.

Emma Skanvik

DIGITAL CONTENT SPECIALIST

Emma är kreativt lagd och har som digital content specialist en känsla för både bild och rörligt. Utöver själva skapandet är hon intresserad av hur man presterar bäst inom Sociala Medier, både köpt och organiskt.