Skip to main content

När det kommer till att ranka högt i sökresultaten och driva mer organisk trafik, finns det (tyvärr) inget magiskt trollspö. Istället handlar det om att fatta beslut som är baserade på data och fakta. Det är här SEO-analysen kommer in i bilden. Genom att noga granska och utvärdera olika aspekter av din webbplats, kan du hitta möjligheter för förbättring och utveckla en SEO-strategi som kommer att ge resultat på lång sikt.

Så hur gör man då? I det här blogginlägget kommer du att guidas i hur du gör en SEO-analys, vilka verktyg du kan använda och hur du kan dra nytta av insikterna för att stärka din webbplats och öka din synlighet. Häng med!

Vad är en SEO-analys?

En SEO-analys, även kallad SEO-audit, är en djupgående utvärdering av din webbplats för att se hur den presterar organiskt. Man kan kalla det för en hälsokontroll av din webbplats där du utvärderar innehåll, teknisk struktur, länkprofil och andra faktorer som påverkar din synlighet i sökmotorernas resultat.

SEO-analysens fyra huvudområden

1

Teknisk SEO:

Här granskas tekniska aspekter som webbplatsens laddningstid, mobilvänlighet, säkerhet och eventuella tekniska fel som kan påverka din ranking.
2

On-page/innehåll:

Här analyserar du webbplatsens innehåll och struktur för att hitta möjligheter att förbättra dess relevans och användarupplevelse.
3

Ranking och trafik:

Detta handlar om att ta reda på vilka sökord din webbplats rankar på, både bra och dåligt, och vilka sökord som driver trafik.
4

Länkprofil:

Detta område fokuserar på både interna och externa länkar. Har din webbplats tillräckligt med högkvalitativa länkar? Är dina interna länkar logiska och hjälper användaren att navigera på sidan?

Värdet av att göra en SEO-analys

En noggrant genomförd SEO-analys ger dig insikter om din webbplats som hjälper dig att förbättra ditt SEO-arbete. Genom att identifiera styrkor, svagheter och möjligheter kan du inte bara förbättra din synlighet i sökmotorerna, utan även skapa en starkare och mer framgångsrik digital närvaro.

Det stora värdet ligger i de många fördelar som analysen kan ge:

Identifiera tekniska problem som skadar din ranking

Tekniska problem, som långsam laddningstid, brutna länkar eller icke-mobilanpassade sidor kan ha negativ inverkan på din ranking. En SEO-analys hjälper dig att upptäcka och åtgärda dessa problem innan de skadar din synlighet ytterligare.

Förstå användarnas behov och beteenden

Genom att analysera hur besökare hittar och interagerar med din webbplats kan du bättre förstå vad de letar efter och hur du kan möta deras behov. Det handlar inte bara om att locka besökare, utan att också ge dem en fantastisk upplevelse som får dem att stanna kvar och återkomma till din webbplats.

Håll dig steget före dina konkurrenter

Konkurrensen om topplaceringarna på Google är hård. En SEO-analys ger dig insikter om hur dina konkurrenter presterar och vad du kan göra för att överträffa dem. Det kan handla om att identifiera nya sökord, förbättra din länkstrategi eller skapa bättre innehåll.

Öka din organiska trafik och lönsamhet

Slutmålet med en SEO-analys är att driva mer relevant organisk trafik till din webbplats. Genom att implementera de förbättringar som analysen visar på kan du inte bara öka antalet besökare, utan också se till att dessa besökare konverterar till kunder.

Webinar: SEO för B2B

Vi går igenom hur SEO för B2B skiljer sig från B2C och vad som faktiskt fungerar i en köpresa som kan ta månader, involvera flera personer och ofta börjar långt innan en kund är redo att köpa.

Hur gör man en SEO-analys?

Det finns egentligen ingen mall för hur en SEO-analys bör se ut eller gå till, men det finns vissa grundläggande steg och områden som är viktiga att täcka. Analysen kan variera beroende på din webbplats storlek, bransch och målgrupp, men målet är alltid att identifiera styrkor, svagheter och förbättringsmöjligheter. Genom att följa en strukturerad process säkerställer du att inga viktiga aspekter missas, samtidigt som du får en helhetsbild av webbplatsens SEO-status.

Nedan går vi igenom några av de viktigaste stegen för att göra en framgångsrik SEO-analys.

1. Börja med en teknisk genomgång

Den tekniska SEO:n är grunden för din webbplats framgång. Viktiga aspekter att granska inkluderar:

  • Indexering: Är alla viktiga sidor indexerade av Google?
  • Sitemap: Finns en korrekt uppdaterad XML-sitemap som hjälper sökmotorer att indexera webbplatsen?
  • Robots.txt: Är robots.txt korrekt uppsatt för att styra sökmotorernas åtkomst till webbplatsen?
  • Canonical-taggar: Används de för att undvika duplicerat innehåll och tydliggöra primära sidor?
  • Mobilvänlighet: Är din webbplats responsiv och fungerar den på olika enheter? En mobilvänlig sida är ett krav för att ranka högt.
  • Sidans laddningstid: Använd verktyg som Google PageSpeed Insights för att mäta och upptäcka optimeringsförslag som förbättrar laddningstider.
  • Säkerhet: Har din webbplats ett giltigt SSL-certifikat (https://)? Detta är både en rankingfaktor och en trygghet för besökare.
  • URL-struktur: Tydliga och beskrivande URL:er förbättrar både SEO och användarupplevelse.

2. On-page-analys

On-page SEO handlar om att optimera webbplatsens innehåll och struktur för att förbättra dess relevans och användarupplevelse. Innehållet är hjärtat av din webbplats och måste tilltala både människor och sökmotorer. Det ska alltså vara både värdefullt, engagerande, användarvänligt och väloptimerat. Här är några frågor att ställa:

  • Är texterna relevanta för dina besökares frågor och behov?
  • Använder du rätt sökord på rätt ställen, såsom i rubriker, metabeskrivningar och alt-texter för bilder?
  • Är titel- och metabeskrivningar optimerade och innehåller relevanta sökord?
  • Används rubriker (H1, H2, H3) för att skapa en logisk struktur?
  • Hjälper interna länkar till att sprida auktoritet och vägleda besökare?

Tips!💡 Läs 7 viktiga delar i en SEO-text där jag går igenom hur du ger ditt innehåll rätt förutsättningar för att ranka bra.

3. Ranking och trafik

Genom att analysera ranking- och trafikdata kan du identifiera vilka sidor som har potential att driva mer trafik och vilka som behöver optimeras ytterligare. Titta också på hur din organiska trafik har utvecklats över tid.

I den här analysen kan du ställa frågor som:

  • Rankingpositioner: Vilka sökord rankar du högt på och vilka behöver mer arbete för att nå dit?
  • Klick: Vilka sökord drar trafik och till vilken sida?
  • Trafik: Vilka sidor driver mest trafik och vilka underpresterar?
  • Click Through Rate (CTR): Hur många klick i förhållande till organiska visningar har dina sidor?

Tips!💡 Ta fram data för en längre period, gärna minst 12 månader, för att få en rättvis bild av hur trafiken ser ut över tid. Detta är framför allt viktigt om du har sökord där sökvolymen kan förändras i samband med säsonger, högtider och trender.

4. Utvärdera din länkprofil

Länkar är en av de viktigaste rankingfaktorerna i Googles algoritm eftersom de ses som “referenser” som stärker auktoriteten och trovärdigheten för sin webbplats. Granska din länkprofil för att säkerställa att:

  • Dina interna länkar hjälper användare att hitta relevant innehåll.
  • Du har externa länkar från andra domäner.
  • Det inte finns några brutna eller skadliga länkar som kan påverka din trovärdighet negativt.

Komplettera med ytterligare en analys

Delarna som jag har gått igenom ovan är grunden i en SEO-analys. Men vill du gå ännu djupare kan du addera en konkurrentanalys som ger dig en större bild.

Konkurrentanalys

Genom att förstå hur dina konkurrenter presterar och analysera deras strategier kan du få värdefulla insikter om vad som fungerar – och vad du kan göra bättre. Här är några viktiga steg i en konkurrentanalys:

  • Identifiera dina konkurrenter: Vilka webbplatser rankar högst för dina sökord? Dessa är dina huvudsakliga konkurrenter inom SEO.
  • Granska deras innehåll: Vad gör deras innehåll engagerande och värdefullt för besökare? Finns det luckor i deras innehåll som du kan fylla?
  • Länkar och auktoritet: Använd verktyg för att undersöka deras länkprofil. Vilka webbplatser länkar till dem? Kan du sikta på att få liknande länkar?
  • Sökordsstrategi: Vilka sökord rankar de på och hur presterar dessa i förhållande till dina? Detta kan ge dig idéer om nya sökord att rikta in dig på.

Missa inte konkurrenterna i sökresultatet

Precis som att du har konkurrenter inom ditt verksamhetsområde har du även konkurrenter i sökresultatet. Det luriga här är att det inte behöver vara samma.

Låt säga att du driver en butik som säljer mattor. Dina konkurrenter är då troligen andra mattaffärer, möbelaffärer och inredningsbutiker. På din webbplats har du en blogg där du har skrivit ett inlägg om hur man tvättar sin matta med sökordet ”tvätta matta”. I sökresultatet kommer du konkurrera med andra som rankar på detta sökord och det behöver nödvändigtvis inte vara dina huvudsakliga konkurrenter. I det här fallet kan det vara städföretag, den lokala kemtvätten eller kanske en blogg med inriktning på städning. För att göra saken ännu klurigare så kan du ha olika konkurrenter på olika sökord. Kort sagt – vidga din blick och ta reda på vilka du främst konkurrerar med i sökresultatet.

De här verktygen kan du använda i din SEO-analys

Nu vet du hur du gör en heltäckande SEO-analys. Men hur får du fram all den data du behöver? För att genomföra en SEO-analys är rätt verktyg A och O. Här är några av de verktyg som vi på Maia använder:

Google Search Console

Ett av de mest kraftfulla verktygen för SEO-analys. Det hjälper dig att övervaka din webbplats prestanda, identifiera sökord som driver trafik, se hur ofta din webbplats visas samt upptäcka tekniska problem som påverkar indexeringen. Dessutom kan Google Search Console ge dig insikter om förbättringsmöjligheter för Core Web Vitals.

GRATIS

Page Speed Insights

Ett kostnadsfritt verktyg från Google som hjälper dig att analysera och optimera din webbplats laddningstid och prestanda, både för desktop och mobil. Verktyget ger specifika rekommendationer för förbättringar.

GRATIS

Google Analytics

Ger dig djupgående insikter om hur besökare beter sig på din webbplats. Här kan du spåra trafik, studera användarnas beteende och identifiera de sidor som presterar bäst eller sämst.

GRATIS

Ahrefs

Perfekt för att analysera länkprofilen, granska konkurrenter och hitta nya sökordsidéer.

BETALVERKTYG – men har vissa funktioner gratis

Screaming Frog

Perfekt för att snabbt identifiera tekniska problem på din webbplats som brutna länkar, saknade metabeskrivningar eller problem med strukturen.

GRATIS VERSION – upp till 500 sidor, utöver det krävs licens

Behöver du hjälp med SEO-audit?

Har du funderingar kring hur du bäst gör en SEO-audit eller vill du kanske ha hjälp med att göra en? Du är varmt välkommen att kontakta oss på Maia, så kan du bolla dina funderingar med någon av våra SEO-specialister.

Malin Algell

SEO SPECIALIST

Malin är SEO-specialist med en bakgrund som marknadskommunikatör och copywriter. På Maia hjälper hon våra kunder med både både operativt och strategist SEO-arbete.