SOMMAR

Sveriges topp 20 googlade badplatser

SOMMAR

Sveriges topp 20 googlade badplatser

Vilka badplatser har fångat störst intresse bland svenskarna?

Lata dagar på stranden är runt hörnet. Många är vi som planerar för utflykter och framförallt vilka badplatser som man måste göra ett stopp på.

Oavsett om du är mer i vattnet än på land eller är badkrukan själv som hellre ligger och solar så har vi sammanställt listan för dig. Svenska bad-pärlor som är värda en omväg under sommaren, baserat på förra årets popularitet i sökningar på Google.

Growth byrån Maia Marketing har undersökt hur sökintresset såg ut på Google i juli år 2023 för Sveriges badplatser. Att badplatserna är eftersökta behöver inte enbart betyda att de är populära. Sökvolymer kan också påverkas av exempelvis händelser som medier skriver om. Men med den här analysen kan vi få en inblick i vilka badplatser som troligen kommer att vara populära även i år.

Så snart vet du vilka badplatser som är värda att besöka – eller kanske undvika om du hellre föredrar gömda pärlor!

TOPPLISTA

Solklar topp 5

Vi har inte rest land och rike runt för att hitta de bäste stränderna. Vi gör det vi gör bäst. Vi har djupdykt i sökdata för att förutspå var vi kommer flockas under sommarens varmaste dagar. Och svaret är:

Böda Sand och Pite Havsbad 🏖️ 

Båda destinationerna får nästan 50,000 sökningar vardera under sommarens varmaste månad (juli 2023), och eftersom Böda Sand har en ökning i popularitet jämfört med föregående år så kniper den första platsen i listan.

Badplatser från norr till söder

Topp 2 är på två helt olika orter i landet, och kikar man på topp 20-listan så ser vi att badplatser (skönt nog) är utspridda från norr till söder.

Nyfiken på vilken region som har flest populära badplatser? Läs vidare!

LÄN

Var finns flest populära badplatser?

När vi har sammanställt topp 20-listan är det 10 län som kan sola sig i glansen av populära badplatser och badstränder. Och bland dem finns en tydlig vinnare.

5 av 20 i Skåne Län

Om det vore en tävling om att ha flest eftersökta badplatser i sitt län så skulle Skåne stå som en solklar 1:a på prispallen. Hela 5 destinationer av 20 hittar vi i Skåne län. Du hittar alla i listan längre ner på sidan. Dock är skåningarna säkert lite snopna över att ingen av dem är i topp 3. Men men, kanske skönt, mindre trängsel?

Hellre hav än sjö

Kikar man på spridningen av badplatsernas belägenhet kan vi tydligt se att havsbad är populärare än insjöar, där bara Sundsviksbadet (13) som är beläget i norra delen av sjön Turingen finns med i toppen.

Ökning i sökningar på 12 av 20 badplatser

Av badplatserna i topp 20 kan vi se att det skett en ökning i intresse (sökningar) på majoriteten av alla badplatser. Kraftigast ökning ser vi på (15) Askimsbadet med en ökning på +405% och (10) Årsta Havsbad +311% jämfört med föregående år samma period. Att det sker fler sökningar på en plats behöver inte betyda att strandväskan är packad, en sökning kan även trenda på grund av att den t.ex. omskrivs i nyheterna. Med Askimsbadet har det exempelvis varit skriverier om badets toaletter och vattnets kvalité, vilket i sin tur sannolikt är en bidragande faktor till det ökade intresset på Google.

BONUS

Stopp på vägen

Bland alla sökningar i toppen fanns det populära destinationer som inte riktigt kvalade in, men som vi ändå vill tipsa om i sommartider.

Blå Lagunen, Gotland

Med hela 18,100 sökningar i månaden kan man tycka att det är en solklar topplacering för Blå Lagunen på norra Gotland. Men saken är den att det finns en mycket populär resedestination på Island med namnet Blue Lagoon, som på svenska översätts till – ja du gissade rätt – Blå Lagunen. Så eftersom vi inte med säkerhet vet vad svenskarnas googlingar eftersöker, kan vi inte tillskriva alla sökningar till destinationen i Sverige. Men en sak är säker – Blå Lagunen på Gotland är värt ett stopp!

Stenshuvud Nationalpark, Simrishamn

Med imponerande 27,100 sökningar i månaden är Stenshuvud Nationalpark definitivt ett resmål som svenskarna utforskar under sommartider. Området är främst en populär destination för vandring och kvalar därför inte in i vår topplista, men det tåls att nämna att det även finns en vacker strand i nationalparken. Här behöver du inte välja mellan vandring och bad på semestern, en perfekt 2-in-1.

20 populäraste badplatserna i Sverige

Badplats

Län

Sökvolym*

#1

Böda Sand
Kalmar Län
49,500 (+22% YoY)

#2

Pite Havsbad
Norrbottens län
49,500 (+0% YoY)

#3

Tylösand
Hallands län
40,500 (+50% YoY)

#4

Knäbäckshusen (avstängd år 2024)
Skåne län
27,100 (+0% YoY)

#5

Sandhammaren
Skåne län
22,200 (+83% YoY)

#6

Byske Havsbad
Västerbottens län
22,200 (-18% YoY)

#7

Ljugarn
Gotlands län
18,100 (+83% YoY)

#8

Skrea Strand
Hallands län
14,800 (+84% YoY)

#9

Tofta Strand
Gotlands län
12,100 (+0% YoY)

#10

Årsta Havsbad
Stockholms län
9,900 (+311% YoY)

#11

Löderups Strandbad
Skåne län
9,900 (+0% YoY)

#12

Sudersand
Gotlands län
9,900 (-17% YoY)

#13

Sundsviksbadet
Västra Götalands län
8,100 (+86% YoY)

#14

Falsterbo Strandbad
Skåne län
8,100 (+46% YoY)

#15

Askimsbadet
Västra Götalands län
6,600 (+405% YoY)

#16

Timmernabben
Kalmar län
6,600 (+89% YoY)

#17

Haverdal
Hallands län
6,600 (+86% YoY)

#18

Yngsjö Havsbad
Skåne län
6,600 (+50% YoY)

#19

Gullviks Havsbad
Västernorrlands län
6,600 (+0% YoY)

#20

Trosa Havsbad
Södermanlands län
6,600 (+0% YoY)
* juli 2023

Vill du läsa fler analyser likt denna?

Prenumerera på Maias nyhetsbrev och du blir först med att få veta när vi släpper nästa analys. Dessutom delar vi massa tips inom digital marknadsföring och bjuder in till våra populära webinars!

Sammanfattning

Maia Marketings undersökning av sökbeteendet visar att Sveriges mest populära badplats i fjol var Böda Sand och Pite Havsbad.

Bland Sveriges populäraste bad kan du rikta solglasögonen lite extra mot Skåne län – vilket är det län som hade flest populära badplatser i topp 20.

Analysen baseras enbart på antalet sökningar på Google under juli månad 2023. Vi kan inte med säkerhet säga att alla sökningar på en badplats är enbart relaterade till att man vill åka dit för sol och bad. En badplats kan trenda på grund av andra saker också som till exempel omnämningar i media. Analysen är därmed en somrig gissning för hur badplatsernas popularitet kommer se ut i sommar baserat på historisk data och trender.

Efter sommaren får vi se årets heta val – kvalar något nytt smultronställe in i toppen?

Hur kom vi fram till resultatet?

Sökningar på Google

Vi har undersökt volymen sökningar på Google kopplat till svenska badplatser, där vi utgått från Havs- och Vattenmyndighetens lista över Sveriges alla badplatser.

Därtill har kommersiella vattenland och besöksmål som främst är kända som orter exkluderats, såvida inte badplatsen i sig är lika välkänd eller mer välkänd än orten.

Sökvolymen har hämtats för perioden juli 2023.

Källa: Google Keyword Planner

Om Maia Marketing

Maia Marketing är en Stockholmsbaserad Growth byrå som bland annat har experter inom sökmotoroptimering (SEO). Vårt fokus ligger på att driva digital tillväxt genom datadriven digital marknadsföring. Vi kallar också oss själva för ett digitalt kunskapshus där vi mer än gärna delar med oss av vår kompetens. Bland annat genom att utbilda framtidens experter på några av Sveriges främsta skolor.

Kontakta oss